Werkstress, werkdruk en stress. Wat wordt er nu precies mee bedoeld?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Werkstress, werkdruk en stress. Wat wordt er nu precies mee bedoeld?

Werkstress en werkdruk zijn twee verschillende woorden met twee verschillende betekenissen. Toch worden ze dikwijls in één adem genoemd. Dat dit leidt tot verwarring met verstrekkende gevolgen, lijken nog te weinig mensen zich te realiseren. Het appels als peren behandelen zorgt er voor, dat er onder de schil bruine plekken ontstaan die in het vruchtbare medewerkerspotentieel zwakke plekken veroorzaakt. Waarover spreken we?

Werkstress?
Het is een veelgehoorde term, maar niemand lijkt te kunnen vertellen wat er nu precies bedoeld wordt met werkstress. Dit ondanks alle aandacht die er landelijk is voor het thema: “duurzame inzetbaarheid en vitaliteit”, waarbij gezondheid, betrokkenheid, persoonlijke ontwikkeling en plezier in het werk als belangrijkste pijlers worden gezien.

Partijen stellen dat werkstress (stress op de werkvloer) beroepsziekte nummer 1 is. Maar klopt dit wel?

  • kun je als mens ziek worden van het werk;
  • is stress een ziekte;
  • bestaat er wel zoiets als werkstress?

Het antwoord is drie keer “nee”.

Stelt u zich eens voor; als mensen van het werk ziek zouden kunnen worden, dan zouden mensen ook ziek kunnen worden van de supermarkt, het zwembad, de bioscoop of de groenteboer. Zelf hebben wij nog nooit van supermarkt-, zwembad-, bioscoop- of groenteboerstress gehoord en we gaan er gemakshalve maar vanuit, u ook niet.

  • Als groenteboerstress niet bestaat, dan bestaat werkstress ook niet.

Zo simpel is het. Maar er kan zich natuurlijk wel een ongeval op het werk of bij de groenteboer voordoen. Bijvoorbeeld door een verkeerde inrichting van zaken (een te laag hangende weegschaal waar u uw hoofd aan stoot), het niet naleven van veiligheidsvoorschriften (een bananenschil op de grond waar u over uit glijdt) of onoplettendheid (u loopt tegen de net gelapte glazendeur aan omdat u dacht dat de deur openstond).

Deze ongevallen hebben niets met stress (angst) te maken.

  • Bedrijfsongevallen kunnen zich voordoen op het werk, maar in relatie tot stress kunnen deze buiten beschouwing worden gelaten.

 Lees verder


Bij het uitrollen van een duurzaam stresspreventiebeleid spelen veel verschillende factoren een belangrijke rol. Wilt u uw kennis over werkdruk, stress en preventie uitbreiden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen u graag verder op weg.

SAS spreekuur aanmeld formulier fWanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Wat is de bedrijfsnaam?
Wat is uw Emailadres?
Wat is uw naam?
Wat is uw telefoonnummer?
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer