Werkstress, werkdruk en stress. Je verantwoordelijkheid ontlopen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Werkstress, werkdruk en stress. Je verantwoordelijkheid ontlopen

Een medewerker die ziek naar huis gaat vanwege te hoog opgelopen spanningen, zal zich negen van de tien keer beklagen over een te hoge werkdruk of een onprettige werksfeer tussen collega’s onderling. Bedenkt u zich hierbij dat het altijd makkelijker is om een ander, de omgeving of omstandigheden aan te wijzen voor persoonlijke gevoelens van onmacht:

  • Het afschuiven van verantwoordelijkheid kost minder moeite en is minder confronterend dan zelf verantwoordelijkheid nemen.

Ook een werkgever of leidinggevende kan zich schuldig maken aan afschuiven. Daar waar de werknemer werkdruk en sfeer zal aanwijzen voor zijn onmacht, zal – bout gesteld - de werkgever de werknemer aanwijzen als “schuldige” voor het niet naar behoren functioneren en het verpesten van de werksfeer door aanhoudend klaagzang. Wie heeft er gelijk?

Realiseert u zich vooral dat er geen gelijk te behalen valt als een werknemer ziek naar huis gaat. De zieke werknemer die met spanningsklachten thuis zit, komt er met behulp van de bedrijfsarts, coach of psycholoog achter dat de oorzaak van het mentale ongemak niet zozeer gelegen is in de (werk)situatie, maar dat factoren van persoonlijke aard een rol spelen. We hebben het dan over diepgewortelde, aangenomen denk- en gedragspatronen.

Gebrek aan eigenwaarde, te weinig zelfvertrouwen, sub-assertiviteit en belemmerende angsten vormen bij stress veel meer het probleem dan de werkplek, die in geval van stress slechts als omgeving of omstandigheid kan worden aangemerkt.

Stress is daarmee 100% een persoonlijke aangelegenheid. Maar dat wil niet zeggen dat stress op zichzelf een ziekte is, want dat is beslist niet het geval. Stress* is een natuurlijke reactie op angst, die ons vooral behoed voor dreigend gevaar.

 Lees verder


Bij het uitrollen van een duurzaam stresspreventiebeleid spelen verschillende factoren een belangrijke rol. Wilt u dit onderwerp verder uitdiepen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Wij helpen u graag verder op weg.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer