Werkstress, werkdruk en stress. Je verantwoordelijkheid nemen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Werkstress, werkdruk en stress. Je verantwoordelijkheid nemen

Stress is altijd persoonlijk. Maar ontslaat dit inzicht de werkgever van haar verplichting om óók verantwoordelijkheid te nemen, op het moment dat een werknemer met stressklachten naar huis gaat?

Beslist niet. Zeker niet wanneer u als organisatie te maken heeft met hoge verzuimpercentages.

Het werk vormt een belangrijke (leer)omgeving voor het individu, net als het thuis. In deze omgevingen wordt het individu voortdurend aangesproken op zijn technische, academische en sociaal emotionele vaardigheden.

Mentaal veilige omgeving
Als werkgever of leidinggevende doet u er verstandig aan om de werkomgeving niet alleen fysiek veilig te maken en te houden, maar ook mentaal veilig. Een kind dat thuis voortdurend kritiek ervaart, zal gaan twijfelen aan zichzelf, onzeker worden en zich zorgen maken dat hij niet voldoet aan de door zijn ouders gestelde eisen. Hij zal bang zijn dat hij “straks” helemaal alleen is. Dit is een hevige angstgedachte. En angst – zo weet u – leidt tot stressontwikkeling.

Bij uw medewerkers zal het precies zo gaan. Als u uw medewerkers aanspreekt binnen een mentaal onveilige werkomgeving, dan vatten uw medewerkers uw feedback op als een persoonlijke aanval. Het zelfvertrouwen van de medewerker neemt af en hij is bang om buiten de groep te vallen. Een zorgwekkende angstgedachte die de fysieke stressreactie op gang brengt.

Als u echter een mentaal veilige omgeving weet te creëren, dan ervaren uw medewerkers uw feedback als opbouwend en voelen zij zich uitgedaagd om vaardigheden door te ontwikkelen of nieuwe vaardigheden aan te leren. Het zelfvertrouwen van de werknemer neemt toe en dat resulteert in betere prestaties.

  • Door het creëren van een mentaal veilige werkomgeving kunt u een positieve invloed uitoefenen op de stresstonwikkeling van uw medewerkers.

Lees verder


Bij het uitrollen van een duurzaam stresspreventiebeleid spelen verschillende factoren een belangrijke rol. Wilt u uw kennis over werkdruk, stress en preventie uitbreiden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Wij helpen u graag verder op weg.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer