Van angst naar vertrouwen. Je moet het wel durven

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Van angst naar vertrouwen. Je moet het wel durven

Loesje zegt: “Terroristen zaaien angst, politici geven het water”.

Wat mij betreft een heldere uitspraak die goed verwoordt hoe er in ieder geval niet met angst moet worden omgegaan. Want zolang angst regeert en gevoed wordt, groeit het groter en leidt het alleen maar tot de bevestiging van uitwassen. Dit geldt voor alle zichtbare (feitelijke) en onzichtbare (denkbeeldige) angsten op collectief en individueel niveau.

Hoe er dan wel moet worden omgegaan met angst, is een lastige vraag. Als angst groter groeit door angst te voeden, dan zou je automatisch denken dat het tegenovergestelde van angst voeden, het antwoord is. Maar angst laten verhongeren blijkt in de praktijk helemaal geen optie te zijn. Om de doodeenvoudige reden dat onze hele maatschappij leeft bij de gratie van angst.

Angst is een negatieve emotie die leidt tot overspannen, niet doordachte (re)acties. In die zin wordt angst terecht een slechte raadgever genoemd. Daarentegen is angst ook een uitstekende verkoper.

Door het bang maken van mensen zorg je er namelijk voor dat zij doen wat jij wilt. En dat is handig als je wilt dat mensen naar je luisteren (macht krijgen) of als je iets wilt verkopen (geld verdienen).

Ouders en scholen maken hier (bewust of onbewust) gebruik van bij de opvoeding. Denk aan vermanende vingers en het uitdelen van straf(werk). En wat te denken van alle verzekeringen die we afsluiten om allerhande risico’s financieel af te dekken? Oei, wat zijn we bang dat er iets gebeurt. Media en journalistiek doen ook een aardige duit in de zak. Angst verkoopt. Dat is een feit.

Zo ook in de praktijk van de (zelfstandige) hulpverlener.

Welbeschouwd verdienen coaching professionals een goede boterham aan het nog steeds groeiende aantal mensen met angstklachten (stress) en burnouts. Verzekeraars die alles vergoeden wat curatie is, maar daar waar het preventie betreft blijven twijfelen over wat wel of niet te vergoeden, nodigen deze professionals ook niet uit om de stap van curatie naar preventie te zetten. Verkoopt preventie wel goed genoeg? Blijft mijn praktijk wel lopen, verdien ik dan nog wel?

Een ding is zeker; zolang onze blik vertroebeld blijft door angst, komen we geen stap verder op weg richting vertrouwen.

 

Stress Alert System® verzorgt op 26 januari 2018 in samenwerking met Millennial Coach, Manny Moerman: EINDE AAN ANGST. Het actieseminar voor professionals met vertrouwen. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Heeft u vragen over stresspreventie? Neem contact op met Kim Hoogland, of meld u aan voor ons telefonisch spreekuur voor professionals.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?

Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer