Stresspreventie. Zet vandaag nog de stap van curatie naar preventie

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Stresspreventie. Zet vandaag nog de stap van curatie naar preventie

Organisaties en coaches zetten en masse in op het aanmoedigen van een gezonde leefstijl. Niks mis mee, maar stresspreventie reikt verder dan dat. Hoe zit het ook alweer?

Voldoende beweging, ontspanning, gezond eten en genoeg slaap helpt ons fysiek en mentaal in balans te blijven. Maar heb je zorgen, ruzie of ben je ergens bang voor, dan helpt een rondje hardlopen of een yogaklas echt niet genoeg. Er is meer aan de hand; er moet worden gepraat.

Eenmaal beland in de praktijk van de coach begint de zoektocht naar de achterliggende reden van de zorgen of angst. Bekeken wordt of deze wel reëel zijn, handvatten om anders met zaken om te gaan worden aangereikt, een oplossing wordt gevonden, het traject beëindigd. Maar dan?

Een groeiend aantal coaches houdt de vinger aan de pols door na afronding van een coachtraject een zogenaamde “terugkomdag of -afspraak” in te plannen: “Gaat het nog steeds goed?”. “Ja, hoor, prima. Ik heb veel van je geleerd. Dank je wel en tot ziens!"

Daarna verliezen coach en coachee doorgaans het contact. Jammer en niet handig bovendien.

Gedragsverandering kenmerkt zich door een hardnekkig patroon van vallen en opstaan. Daar waar het ene probleem is opgelost, ontstaat het volgende probleem op enig moment vanzelf wel. Een andere situatie doet zich voor, maar wordt helaas – toch weer - vanuit de oude aanvliegroute benaderd. Heel menselijk allemaal. Het nieuw geleerde is na verloop van tijd “gewoon” vergeten. Het geheugensteuntje in de vorm van de coach is te lang uit zicht geweest. De coachee is in min of meerdere mate weer terug bij af.

Een interessante ontwikkeling. Want..., wat nu?

De coachee kan uit zichzelf de coach opnieuw raadplegen. Maar doet hij dat ook? Mogelijk denkt hij dat het geen zin heeft, want de vorige keer is hij ook geweest en tja... zie nu. De positieve gedragsverandering die er in het begin zeker was, houdt geen of onvoldoende stand.

Een gemiste kans voor de coach. Want juist nu is een kordate interventie gewenst; even de punten op de “i” zetten en de coachee is weer op weg.

2018 Is het jaar waarin organisaties en coaches samenwerken om blijvend de dialoog op gang te brengen. 

Stress Alert System ondersteunt coaching professionals bij het uitrollen van een houdbaar stresspreventiebeleid. Voor klant en organisatie.

Want stresspreventie is meer dan alleen bewegen en gezond eten.

 

Bent u coaching professional, wilt u stresspreventie prominent op de kaart zetten en ieder half jaar opnieuw met uw klanten en opdrachtgevers in gesprek?

In de maand augustus 2018 geeft Stress Alert System 15% korting op de entreekosten van het Coach-abonnement. Klik hier voor een eerste indruk of ga naar de website voor meer informatie en aanmelding.

Heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Kim Hoogland, of meld u aan voor het telefonisch spreekuur voor professionals.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?

Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer