Stress. Ziet u het aankomen? Het stukje informatie dat u mist.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Stress. Ziet u het aankomen? Het stukje informatie dat u mist.

Wellicht zijn stress en verzuim niet direct issues binnen uw organisatie. Toch nodigt de vernieuwde Arbowet u al geruime tijd uit om verder na te denken over preventie.

In deze (“lees-verder”)blog, nemen wij een aantal van uw overwegingen nader onder de loep. Hierdoor heeft u straks een betere indruk van de mogelijkheden die u hebt op het gebied van preventie en wat wél of niet zal werken voor uw afdeling of organisatie.

Preventie
Hoe houdt u uw medewerkers gezond en voorkomt u dat zij ziek worden?

Bij een laag tot gemiddeld verzuimpercentage van 1,5% tot 4%, wordt de noodzaak om aan preventie te doen in het algemeen minder sterk gevoeld. Toch wilt u er nu wel iets mee doen. Vanuit uw oprechte betrokkenheid bij het persoonlijke welzijn van uw medewerkers en om te bezien of er (toch) nog verder te besparen valt op de verzuimkosten.

Kwetsbaarheid is in onze beleving een andere goede reden om aan preventie te doen. Wij houden u het volgende voor.

Stel; u bent eigenaar of leidinggevende van een organisatie met 250 medewerkers. U heeft een laag verzuimpercentage van 2,5% . Het verzuim betreft 6 medewerkers.

Omdat een verzuimpercentage van 2,5% als laag wordt beschouwd, kijkt u niet op van de kosten die uitval, herstel en de waarnemingen met zich meebrengen. Deze zijn ingecalculeerd en draagbaar. Tenminste; als u er vanuit gaat dat het verzuim verdeeld over de organisatie plaatsvindt.

Maar stel nu dat van de 6 zieke medewerkers er 2 op dezelfde afdeling werken of binnen een team van 10 personen operationeel zijn. Uw organisatie wordt kwetsbaarder.

Het verzuimpercentage voor de afdeling of het team bedraagt nu geen 2,5% maar 20%.

De kostenverdeling raakt uit balans en een goede waarneming zal – met name als het gaat om specifieke kennis of vaardigheden – lastiger zijn. De afdeling of het team komt direct onder druk te staan.

Deze kwetsbaarheid geldt ook voor veel kleinere organisaties, waarbij verzuim nog minder aan de orde is, maar waar medewerkers bij de uitvoering van hun werkzaamheden per definitie meer van elkaar afhankelijk zijn.

Kwetsbaarheid is een goede reden om iets met preventie te gaan doen, maar waar in geval van lage verzuimcijfers minder snel aan gedacht wordt.

 

Lees verder

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer