Stress voorkomen. Dat doen we toch zeker samen?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Stress voorkomen. Dat doen we toch zeker samen?

Stress is best een lastig woord. Waaraan herken je stress nu precies, waar komt het echt vandaan en – vooral - wat kun je doen om het te voorkomen? We gaan terug naar de basis.

Stress
Stress herkennen we nog steeds vooral aan de klacht. Dat hebben we immers lang geleden al geleerd. Maar is stress herkennen aan de klacht wel zo handig en loop je dan niet teveel achter de feiten aan? Immers, stress heeft zich dan al duidelijk gemanifesteerd.

We moeten daarom gaan leren om stress te herkennen aan de oorzaakkant. Best lastig, want stress begint bij angst en het taboe op angst is nog niet helemaal (of helemaal niet?) doorbroken.

Stressreactie
Een stressreactie komt tot stand als een mens zich door iets of iemand bedreigd voelt (angst ervaart). Stresshormonen zorgen er dan voor dat je lichaam een uiterste krachtinspanning kan leveren om aan de dreiging te kunnen ontsnappen. Belangrijk om te weten is dat het je lichaam niet uitmaakt waardoor je angst ervaart. Zo kun je bang zijn voor een bepaalde situatie waarin je verkeerd of bang worden van een gedachte die wel of niet ergens op is gebaseerd (maak je jezelf terecht zorgen om iets of neemt je fantasie een loopje met je?) We kennen de stressreactie als de vechten/vluchten reactie. 

Waarom je klachten krijgt van stress
De stressreactie kost ons lichaam veel energie. Deze energie gaat ten koste van de energie die onder normale (niet bedreigende) omstandigheden, nodig is voor een goed werkend immuunsysteem. Blijven stresshormonen sluimerend aanwezig doordat de dreiging niet wordt weggenomen, dan houd je lichaam de spanning vast, verspil je energie en ontstaat er disbalans.

Dit is het moment waarop klachten zichtbaar / merkbaar worden.

Hoe voorkom je stress

Om te voorkomen dat stress nadelig wordt, zijn de volgende 3 zaken van belang:

1) vroegtijdig signaleren van stressontwikkeling door het opsporen van negatieve emoties (nóg voordat er zichtbare/merkbare klachten zijn);
2) op het juiste moment voor de juiste (preventieve) interventie zorgen (mentaal en/of fysiek);
3) gerichte (specifieke) voorlichting aanbieden over hoe om te gaan met situaties die stressvol (voor jou) zijn.

Minder tastbaar maar net zo belangrijk zijn:

- verantwoordelijkheid (leren) nemen voor je eigen gedrag;
- verantwoordelijkheid voelen voor je taalgebruik;
- verantwoordelijkheid dragen voor de keuzes die je maakt

U zult met al deze factoren rekening moeten houden als u gaat kiezen voor een specifieke interventie. En dat is voor u onmogelijk. Niet in de laatste plaats omdat u te maken heeft met een stuk privacywetgeving, maar veel meer nog omdat u niet de gedachten kunt lezen van uw medewerkers. Zo komt u nooit te weten wat de werkelijke oorzaak van hun stress is.

Het resultaat is dat u zult kiezen voor een interventie waarvan u denkt dat het goed is voor iedereen, maar die zeer waarschijnlijk voorbij gaat aan de individuele problematiek of verbeterwensen van de medewerker.

Hoe wij u kunnen helpen
Stress Alert System ontzorgt organisaties bij het uitrollen van een houdbaar stresspreventiebeleid. Door het aanbieden van een halfjaarlijks online stressonderzoek met open vragen, zijn wij in staat om vroegtijdig – dus nog voordat klachten ontstaan – stressontwikkeling bij uw medewerkers op te sporen. Ook achterhalen wij de werkelijke oorzaak van de opkomende stress die wordt ervaren en verzorgen wij triage aan de voorkant van verzuim. Zo kunnen wij op het juiste moment, de juiste (preventieve) interventie inzetten.

Nieuwgierig geworden naar onze dienstverlening? Neem gewoon eens contact met ons op of meld u aan voor ons  telefonisch spreekuur voor professionals

Wij helpen u graag verder op weg!

SAS spreekuur aanmeld formulier f



Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Wat is de bedrijfsnaam?
Wat is uw Emailadres?
Wat is uw naam?
Wat is uw telefoonnummer?
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer