Scheiden is begeleiden. Gastblogger Angelique van Leur over het belang van mediation

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Scheiden is begeleiden. Gastblogger Angelique van Leur over het belang van mediation

Gaat u scheiden of de samenleving met uw partner beëindigen? Mediation is dan een verstandige keuze.

Scheiden gaat gepaard met diepe emoties. Dit bemoeilijkt het toch al zware proces van uit elkaar gaan. Hard uitgesproken woorden kunnen er daarbij voor zorgen dat zaken escaleren. Minder handig als er doordachte beslissingen moeten worden genomen die belangrijk zijn voor u beider toekomst.

Een scheidingsmediator is neutraal, heeft aandacht voor emoties en begeleidt u om met elkaar op een goede manier in gesprek te gaan. Het proces tussen u en uw ex-partner staat centraal. Met hulp van de mediator maakt u zelf afspraken over de gevolgen van de beëindiging van de relatie: alimentatie, omgangsregeling, verdeling van de gemeenschap van goederen/afwikkeling huwelijkse voorwaarden én pensioen. Van iedere bijeenkomst krijgt u verslagen.

Hoe vertelt u het de kinderen
Heeft u gezamenlijk kinderen? Als ouder stel je het belang van de kinderen voorop. Uw rol als ouder blijft hetzelfde.

Hoe vertelt u de kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan? Dit nieuws heeft immers veel impact op hen. De scheiding zal alles in hun leven veranderen. Daarom moet u samen het gesprek met de kinderen, goed voorbereiden. De mediator kan u daarbij helpen.

Geef de kinderen in jullie gesprek ruimte voor hun eigen emoties en luister naar hen. Verplaats u in hun situatie. Het kind zal zich afvragen bij wie het gaat wonen? Wie van de ouders gaat verhuizen? Moeten ze naar een andere school? Zien ze hun vriendjes nog wel? Hoe is de omgangsregeling?

Het is fijn als u dit de kinderen rustig kunt vertellen en uitleggen. Dat neemt een hoop onzekerheid bij hen weg. Zij zijn immers loyaal aan u beiden. De mediator bezit ook de vaardigheden om gesprekken te voeren met de kinderen. Aandacht voor hun belangen staat immers voorop.

De afwikkeling
De afspraken over de gevolgen van de scheiding/beëindiging samenleving worden door de mediator opgenomen in een convenant. De afspraken over de kinderen in een ouderschapsplan. Bij echtscheiding worden deze stukken ingediend bij de rechtbank. Bij beëindiging van de samenleving is dat niet verplicht. Kinderen vanaf 12 jaar worden voor een kindgesprek uitgenodigd bij de rechter. In vertrouwen bespreken zij bij welke ouder zij willen wonen en welke omgangsregeling zij fijn vinden. Het gesprek is niet verplicht, maar wel aan te raden. Uw kind kan ook een brief sturen naar de rechter met haar/zijn wensen.

Tot slot wordt de uitspraak van de rechter opgenomen in een beschikking. Deze wordt toegezonden aan de scheidingsmediator en wordt vervolgens met u en/of de kinderen besproken.

U hoeft dus zelf niet naar de rechter.

Vragen?

Bel 020 822 89 58 of stuur een mail naar: info@vanleuradvocatuur.nl

Angélique van Leur heeft de Vfas Specialisatieopleiding familierecht en de opleiding tot gespecialiseerd scheidingsmediator gevolgd. Zij is lid van de Nederlandse vereniging van Familie-en erfrechtadvocaten Scheidingsmediators. Vanwege haar internationaalrechtelijke afstudeerrichting staat Angélique in haar praktijk zowel Nederlandse als internationale particulieren bij. Van Leur Advocatuur & Mediation

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer