In gesprek over uw stresspreventie- of vitaliteitsbeleid? Let op deze do's en don'ts

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
In gesprek over uw stresspreventie- of vitaliteitsbeleid? Let op deze do's en don'ts

Een beleid uitwerken om stress en burnout te voorkomen is niet iets wat u er zomaar even bij doet. Omvangrijke begrippen als vitaliteit en duurzame inzetbaarheid moeten worden vertaald naar een in de praktijk houdbaar plan-van-aanpak waar u de komende jaren mee vooruit kunt.

Begeeft u zich op dit moment in de verkennende fase of bent u zich opnieuw aan het oriënteren? Houd u rekening met deze drie begrippen.

Begrijp collectiviteit
Uw stresspreventie-/vitaliteitsbeleid is van toepassing op alle medewerkers. Training en coaching maken onderdeel uit van uw beleid. Maar doet u er goed aan om alle medewerkers op hetzelfde moment dezelfde training of coaching aan te bieden?

Praten om het praten of trainen om het trainen levert geen toegevoegde waarde op als de aangeboden interventie niet aansluit bij de persoonlijke of specifieke behoeften van de medewerker of het team.

  • Vormt het aanbieden van training en coaching een vast onderdeel binnen uw beleid, zorgt u er dan voor dat u goed weet welke thema’s aandacht behoeven en biedt alleen die groep mensen die het nodig heeft, groepstraining of individuele coaching aan.


Begrijp assertiviteit
Circa 10% tot 14% van werkend Nederland loopt tegen problemen rondom assertiviteit en timemanagement aan. Zij ervaren zo nu en dan wel hinder van hun probleem, maar – inschikkelijk als zij zijn – ervaren zij dit zelf niet zo. Als werkgever levert deze groep u ogenschijnlijk de minste zorg op. U zult deze werknemers niet eens als groep herkennen en hen eerder als loyaal en betrouwbaar omschrijven, dan dat u hen aanmerkt als risicogroep.

Toch is dit de groep mensen die het meest risico loopt op verzuim. Want dat wat begint met een knagend gevoel van onvrede, zal zich geleidelijk aan ontwikkelen tot gevoelens van pure frustratie en onmacht. En dat herkent u wel op de werkvloer. Als stress- en burnoutklachten.

Wie niet geleerd heeft om goed voor zichzelf op te komen, zal een groot deel van zijn leven vooral doen wat anderen willen. Hoewel dat in eerste instantie stiekem aantrekkelijk klinkt voor u als werkgever – fijn; werknemers die doen wat ik wil – zal het duidelijk zijn dat op den duur de schoen gaat wringen. U staat perplext; de eerst zo loyale werknemer keert zich plotseling tegen u. Het bezorgt u een naar en oneerlijk gevoel – wat kunt u nou doen aan de burnout van uw werknemer- én u krijgt ook nog eens de rekening voor de burnout gepresenteerd.

U wist al dat een burnout niet van de ene op de andere dag ontstaat. Nu weet u ook waarom: onvoldoende toekomen aan de eigen behoeften en niet goed voor zichzelf op kunnen komen. Help daarom medewerkers bij het ontwikkelen van een persoonlijke visie en het zich goed kunnen en durven uiten.

  • Assertiviteitsproblemen spelen een grote rol bij het ontwikkelen van stress- en burnoutklachten. Daarom verdient het thema assertiviteit een prominente plek binnen uw beleid.

Begrijp continuïteit
Als u snel van start wilt met uw stresspreventie- /vitaliteitsbeleid, kan zomaar de gedachte bij u opkomen om jaarlijks iets van coaching of training aan te gaan bieden (U zult de eerste niet zijn). Hiermee wekt u weliswaar de indruk dat uw organisatie doorlopend aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling, maar in de praktijk blijkt deze aanpak weinig effectief.

Losse interventies lenen zich niet voor verdieping. Op deze wijze wordt voorbij gegaan aan het achterliggende doel van de continuïteit: komen tot een blijvende, positieve gedragsverandering.

  • Maak van uw beleid een samenhangend geheel. Zorg ervoor dat u kiest voor interventies die aansluiten bij de persoonlijke of specifieke behoeften van medewerker of team en durf deze bij herhaling in dezelfde vorm in te zetten.

Samengevat zorgt u er met uw beleid voor dat alle medewerkers:

  • naar behoefte toegang hebben tot training en coaching;
  • assertief zijn of leren assertief te zijn;
  • bij herhaling training en coaching aangeboden krijgen die aansluiten bij de persoonlijke behoeften

 

 Meer weten?

Welke vraag wilt ú stellen over uw stresspreventie-/vitaliteitsbeleid?

Meld u aan voor onze kennissessie op woensdag 18 maart a.s. 

 

Weten wat wij doen? of gewoon een keertje sparren?

Wij helpen u graag verder op weg.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer