Onacceptabel verzuimrisico - het risico dat u niet hoeft te lopen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Onacceptabel verzuimrisico - het risico dat u niet hoeft te lopen

Onacceptabel verzuimrisico gaat niet over fysiek leed en ongemak, maar over mentaal leed en ongemak.

Uw medewerkers worden in hun werk afgeleid door zaken en zorgen die hen persoonlijk bezighouden. Dit is niet alleen vervelend voor uw medewerkers, maar ook voor u. Inzet en productiviteit nemen af.

Het lijkt het soort risico waar u geen invloed op kunt uitoefenen, maar niets is minder waar.

Echter, een goed begrip van mentaal ongemak is hier wel van noodzakelijk belang. Het voorkomt dat u in uw aanpak een misser begaat:

  • u constateert verminderde prestaties en denkt dat uw medewerkers niet over de juiste vaardigheden beschikken; 
  • u constateert minder productiviteit en denkt dat dit te maken heeft met werkdruk.

Op zichzelf zijn deze twee gedachtesprongen goed te begrijpen. Het zal het eerste zijn waar u aan denkt wanneer prestaties achteruit gaan en de sfeer minder goed is.

Maar als er sprake is van mentaal ongemak, dan zullen deze gedachten zorgen voor verkeerde acties op het verkeerde moment:

  • uw medewerkers hebben geen baat bij een verkooptraining als hun gedachten in beslag worden genomen door bijvoorbeeld aanhoudende ruzie in de relatiesfeer of als zij overbelast zijn met de zorg voor een hulpbehoevend familielid;
  • het inzetten van een kostbaar MTO zal beslist verbeterpunten opleveren, maar de persoonlijke zorgen van uw medewerkers blijven hierbij onopgemerkt.

Het gevolg: ondanks uw inspanningen houdt u last van improductiviteit.

U zult zich nu afvragen of de persoonlijke zorgen van uw medewerkers wel uw zaken zijn en of u als leidinggevende daar wel iets mee moet doen. Ja, is ons antwoord.

Persoonlijke sores zorgen op de werkvloer voor afleiding, improductiviteit, mindere prestaties en ruis in de communicatie. U heeft er dus belang bij dat de persoonlijke problemen en zorgen van uw medewerkers worden opgelost.

Dit betekent echter niet dat u de problemen van uw medewerkers voor hen moet oplossen. Vanzelfsprekend blijft de medewerker zelf verantwoordelijk voor de oplossing van zijn of haar problemen.

Wel kunt u ervoor zorgen dat u uw medewerkers op het juiste moment op de juiste wijze kunt ondersteunen.

  • Belangrijk is dat u een goede balans vindt, door enerzijds uw verantwoordelijkheid als leidinggevende te nemen en anderzijds uw medewerkers zelf verantwoordelijk te maken voor het oplossen van hun problemen.

Wilt u meer weten over wel - werkende oplossingen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Wij helpen u graag verder op weg.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer