Intervisie en communicatie. Rust...?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Intervisie en communicatie. Rust...?

De intervisie methode is een wijze van werkoverleg die bedoeld is om teams zelfsturend tot verbetering te laten komen. Maar hoe veilig voelen uw medewerkers zich nog, als zij zonder begeleiding niet alleen praten over de werksituaties, maar elkaar ook feedback gaan geven op werkhouding en gedrag.

Uw medewerkers zullen zich in eerste instantie zonder leiding vrij en misschien wel zelfs bevrijd voelen. Een positief gevoel dat maakt dat het idee om een intervisie groep te starten, doorgaans enthousiast wordt begroet. Uw team wordt getraind en krijgt richtlijnen en een vorm mee voor het overleg. Na enige tijd trekt de trainer/begeleider zich terug en zal uw team zelfstandig de intervisie houden.

In de praktijk blijkt dát het moment te zijn, dat er ruis in de communicatie sluipt. Immers:

“Als de kat van huis is, dan dansen de muizen”

U loopt de volgende risico’s:

  • De leidinggevende of professioneel begeleider is weg. Een medewerker met leidinggevende capaciteiten (of de collega m/v met de grootste mond) trekt de leiding naar zich toe, waardoor er toch weer leiding is. Dit is juist geen uitgangspunt voor de intervisie sessie;
  • Er wordt niet gespeeld op de spreekwoordelijke bal, maar op de persoon. Er ontstaan discussies die niets meer met werk te maken hebben en er kan ruzie ontstaan;
  • De echte leidinggevende voelt zich buitengesloten omdat hij niet mee “mag” doen met de intervisiegroep. Hij gaat op zoek naar een persoonlijke band met één van zijn medewerkers om geïnformeerd te blijven over hetgeen is besproken. Het komt ook voor dat de leidinggevende een verbond met een medewerker sluit, door “in vertrouwen” de laatste roddels over collega’s uit te wisselen. Er ontstaat verdeling.

Van een mentaal veilige omgeving is in deze gevallen geen sprake meer.

Lees verder


Heeft u vragen over stresspreventie en wilt u meer weten over onze diensten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Wij helpen u graag verder op weg.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer