Een persoonlijke terugblik op 2019

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Een persoonlijke terugblik op 2019

2019 is voorbij. Het leek weer sneller te gaan dan het jaar daarvoor, maar dat is slechts beleving. Als er maar genoeg gebeurt, dan vliegt de tijd voorbij. Dit jaar heb ik intens beleefd en gevoeld. Er gebeurde niet alleen veel met mij, maar ook met de mensen om mij heen. Woede, frustraties, verdriet, euforie, trots, verbazing, twijfel, onzekerheid. Zo’n beetje alles heb ik wel gevoeld, maar gelukkig geen schaamte, geen spijt en geen angst. Altijd vol vertrouwen, ook op de momenten dat ik daarin teleurgesteld werd. Met dank kijk ik terug op dit jaar. Wat heb ik veel geleerd, gezien en gedaan. Een greep uit mijn persoonlijke leven dit jaar.

In het voorjaar belandde mijn vader op de verjaardag van mijn dochter met een spoedopname in het ziekenhuis vanwege zijn spierziekte die inmiddels zeer ernstige vormen heeft aangenomen. Oppas gebeld en met piepende banden de straat uitgereden. Artsen, huisartsen, gemeente, Buurtzorg en mantelzorgers hielpen hem met veel aanpassingen weer thuis te komen, zijn grootste wens. Het is gelukt.

Mijn belvriendin werd met acute leukemie opgenomen. Met het bellen was het wel even gedaan. Plotseling sta je aan de rand van het bed en kijk je de dood in de ogen. Het ging zo vreselijk slecht, het zag er zo níet goed uit, maar wat een kracht. Wat een moed, wat een fantastische artsen en verplegers, verzorgers, vrienden en iedereen die steun gaf aan haar en haar prachtige dochters en partner. Ze leeft, ze is nog steeds zo dapper. Onvoorstelbaar die lange weg naar herstel, voorzichtig een keer een week controle over mogen slaan. Wat ben ik ongelooflijk trots op haar.

Mijn dochter ging haar examen tegemoet met iets teveel 5,5-jes, maar slaagde uiteindelijk met dikke zevens in één keer. Zij is wat je noemt een discussiepuber, maar als het moet, dan doet ze gewoon wat er moet gebeuren. Respect. Mijn tweeling ging moeiteloos over naar de 2e van het voortgezet onderwijs. Wat een heerlijke kinderen heb ik. Ook daar ben ik super trots op.

Mijn relatie strandde deze zomer definitief. En dus stapte ik alleen met mijn drie kinderen in de auto en reed naar Spanje. We hebben ervan genoten. Geen geruzie meer, geen gedoe, geen negativiteit, puur genieten van de zon op ons huid en het zand tussen onze tenen. Geen ballast meer, vrij.

Er gebeurde nog veel meer in dit jaar, maar dat is minder interessant. Interessanter vind ik de vraag of de gebeurtenissen van dit jaar op zichzelf staan of dat het de optelsom is van voorafgaande jaren. Ben ik trots op mijn kinderen om wat zij doen of presteren of (ook) op mijzelf, omdat ik al jarenlang voor het overgrote deel alleen in de opvoeding sta? Ik ben trots op mijn vriendin, niet alleen omdat zij zo hard knokt, maar ook omdat zij mij het bijzondere gevoel gaf van toegevoegde waarde te zijn (heb ik dit gevoel eerder in mijn leven gemist?). Ik ervaar vrijheid na het stranden van mijn relatie, maar waarom heb ik mij niet eerder kunnen bevrijden van de negatieve spiraal waarin ik meegezogen werd en mijzelf niet meer kon zijn. Inmiddels herken ik de patronen die generaties teruggaan, maar wat was ik boos.

Die boosheid heb ik gelukkig snel kunnen loslaten; strepen zetten daar ben ik goed in. Negativiteit en nare sferen, ik hou daar niet van. Ik ben dankbaar voor de opgedane ervaringen dit jaar en stap het nieuwe jaar goedgemutst in.

Met herleefde vriendschappen, nieuwe (stap)vriendinnen en een aangename en verrassende ontmoeting op de valreep van dit jaar, kan ik niet anders dan ervan overtuigd zijn dat 2020 liefdevol en positief zal zijn.

Ik wens een ieder heel veel goeds in het nieuwe jaar!

 

Nieuwsgierig naar wat Stress Alert System® doet op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en stresspreventie? Stuur je email naar klantenservice@stressalertsystem.nl of neem hier contact met ons op. Wij helpen je graag verder op weg.

 

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer