Economische, sociale en existentiële angst. Wat doen we eraan?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Economische, sociale en existentiële angst. Wat doen we eraan?

Hoewel we allemaal weleens zorgen of problemen hebben, realiseren weinig mensen zich maar dat achter iedere zorg of probleem een angstgedachte schuil gaat:

  • we maken ons zorgen om ons kind, (we zijn bang dat hij zijn diploma niet haalt);
  • we hebben problemen met het betalen van onze rekeningen, (we zijn bang dat we onze bezittingen kwijtraken);
  • we maken ons druk om de hoeveelheid werk die we nog moeten afkrijgen, (we zijn bang om onze baan te verliezen);
  • we doen met tegenzin ons werk, (we zijn bang om te doen wat we leuk vinden);
  • we maken ons druk over een op handen zijnde verhuizing, (we zijn bang voor verlies of beschadiging van onze zaken);
    enz.

Als we deze angsten verdelen in de drie rubrieken: economische angst, sociale angst en existentiële angst, dan wordt duidelijk waar de vraagstukken liggen waarvoor we ons geplaatst zien als we praten over het terugdringen van het verzuim.

Wat betreft de economische angst (in de voorbeelden hierboven: “angst voor verlies van inkomen”), wordt deze in Nederland gedekt door het sociale vangnet van (ww-)uitkeringen. Opvallend is dat bij onze zuiderburen de verzuimcijfers lager liggen dan bij ons. Het landelijk gemiddelde 2016 bedroeg in België 2,88% tegenover 3,8% in Nederland.

Hoewel de verzuimcijfers in België net als bij ons een stijgende tendens laten zien, rijst de vraag hoe het verschil zich verhoudt tot de inrichting van het  - naar ik heb opgevangen - minder omvangrijke sociale vangnet in België.

In dat verband zou ook gekeken kunnen worden naar de verzuimcijfers van ZZP-ers ten opzichte van werknemers in loondienstverband. Het is bekend dat weinig ZZP-ers zich verzekeren voor verzuim. Zij vinden de verzuimverzekeringen gewoon te duur. En dan stel ik de volgende vraag aan u: "hoeveel verzuimende ZZP-ers kent u?"

Ik persoonlijk ken geen enkele verzuimende ZZP-er.

Nederland is op Europees niveau koploper met de hoogste verzuimpercentages. Wat doen we fout?

  • Leidt een (te) groot financieel vangnet tot makkelijker verzuim?

Op particulier niveau dekken we onze economische angsten af door het afsluiten van diverse schadeverzekeringen. Kijken we echter naar de sociale- en existentiële angsten, dan zien we dat deze risico’s niet te verzekeren zijn. Je kunt je nu eenmaal niet verzekeren tegen zoiets als “gezichtsverlies” of “het niet naar je zin hebben”.

Het gaat dan niet langer over zaken, maar over gedrag.

En dat gedrag lijkt nu precies de ontbrekende schakel te zijn in de aanpak van verzuim.

Goed, inmiddels zijn we zover dat we allemaal wel weten dat voldoende bewegen en ontspanning goed is voor ons fysieke welzijn. Het fysiek gezonde gedrag krijgen we steeds meer onder controle. Maar wat helpt een rondje hardlopen of een dagje sauna als je jezelf zorgen maakt over je hulpbehoevende ouder of als je problemen ervaart rondom een schoolsituatie van je kind of op je werk?

Dit zijn wezenlijke angstgedachten die letterlijk ziekmakend kunnen zijn op het moment dat je niet weet wat je met de situatie aan moet. Immers; angst wakkert stresshormonen aan en is daarmee een energievreter die ons fysiek “lam” slaat of tenminste uit balans doet raken.

Apathie en blijven hangen in je situatie, lost niets op. Een (gezonde) appel eten helpt je mentale welzijn in dit opzicht ook niet. 

Wat helpt dan wel?

We moeten over andere zaken gaan praten dan eten en bewegen. Het leven is tenslotte meer dan een appel en een hardloopschoen.

 

Bent u bang dat het verzuim bij u in de organisatie verder toeneemt? Stress Alert System® biedt u de mogelijkheid om gericht de dialoog te openen en verwijst uw medewerkers op het juiste moment door voor een passende (preventieve) interventie.

Wij kijken niet achterom, maar denken vooruit.

Welke vraag wilt u stellen over stresspreventie? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij helpen u graag verder op weg.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?

Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer