BRAVO en WERKDRUK. Houdbare oplossingen of pleisters op de wonden?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
BRAVO en WERKDRUK. Houdbare oplossingen of pleisters op de wonden?

Bravo staat voor bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. We moeten gezondere keuzes maken in ons leefpatroon. Maar is dit voldoende om stress te voorkomen?

Wie nadenkt over het uitrollen van een houdbaar stresspreventiebeleid, doet er goed aan om verder te denken dan alleen het aanmoedigen van een gezonde levensstijl en het ontmoedigen van een ongezonde levensstijl. Stress is namelijk niet iets dat je kunt voorkomen door gezond te eten en meer te bewegen.

Gezond eten en meer bewegen helpen je om stress fysiek beter de baas te blijven, maar nemen angst en bezorgdheid niet weg. En juist die angstfactoren wakkeren stress aan.

Dat veel organisaties en professionals blijven vasthouden aan de uitgangspunten van BRAVO is echter niet vreemd te noemen. Immers, BRAVO is een gedachtegoed dat lang geleden vanuit de (curatieve) zorgsector is ontstaan en door allerhande campagnes (“stoppen met roken”, “zitten is het nieuwe roken” – u kent ze wel) in stand wordt gehouden.

Hoewel het ontegenzeggelijk feit is dat gezond leven stressontwikkeling tegengaat, blijkt het – gezien de nog steeds toenemende verzuimcijfers - niet de meest voorname oplossing te zijn in de strijd tegen stress.

Naar de werkvloer vertaald bekent dit inzicht dat overheid en organisaties zich steeds meer beseffen dat aanvullende acties nodig zijn. Actueel wordt de aanpak van werkdruk in relatie tot het voorkomen van burnouts nader onder de loep genomen.

Een waarschuwing is hier op zijn plaats. Want net als dat “een appel en een hardloopschoen” stress wel helpen reduceren, maar niet helpen voorkomen, is de aanpak van werkdruk wél een remedie om organisaties stabieler te maken, maar niet om de stress van werknemers op te lossen. Want die heeft in de meeste gevallen niets te maken met werkinrichting...

 

Nieuwgierig geworden naar de volledige inhoud van deze blog? Neem gewoon contact met ons op en vraag deze blog aan. Voor vragen over stress en het voorkomen van burnouts kunt u zich ook aanmelden voor ons telefonisch spreekuur voor professionals

Wij helpen u graag verder op weg.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?


Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?
Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer