Arbodienstverlening. Laten we het eens anders doen.

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Arbodienstverlening. Laten we het eens anders doen.

Op vrijdag 1 december 2017 vond in Den Haag de kick-off plaats van ARBOPLEIN 2030. Een platform opgericht door Wim Davelaar en Cor Steijn waarbij zelfstandige professionals de samenwerking aangaan om anders om te gaan met verzuim en preventie.

Het is de bedoeling dat vraag en aanbod op een andere wijze met elkaar verenigd worden. En dat is hard nodig willen we vooruit komen en de overstap maken van curatie naar preventie.

Bij de traditionele arbodiensten is de druk om te presteren veelal te hoog om goede begeleiding te kunnen aanbieden. Casemanagers die amper hun werk nog kunnen doen, omdat van hen wordt verwacht dat zij zo’n acht gesprekken met zieke medewerkers per dag voeren. Op deze manier is er geen tijd voor het verhaal van de medewerker. Het invullen van het juiste formulier, binnen de gestelde termijn lijkt belangrijker te zijn.

Een veelgehoorde klacht van casemanagers is dan ook dat zij het gevoel hebben langzaam te zijn verworden tot typistes. Niet alleen het verhaal van de medewerker wordt niet gehoord, ook naar het verhaal en de ideeën van de casemanager wordt niet geluisterd. En dat terwijl zij juist de belangrijkste schakel vormen in het re-integratieproces.

We zouden dus veel meer van de casemanager kunnen leren. Als er maar tijd zou zijn.

Die tijd, zorg en aandacht komen terug zodra er gekozen wordt voor een andere inrichting van arbodienstverlening. Wie een serieuze stap voorwaarts wil zetten in verzuim- en preventiebeleid zal los moeten komen van de wankele verdienmodellen die ten grondslag liggen aan de prestatiedruk bij arbodiensten.

Met het inrichten van een platform waarbij Arbo-vraag en zorgaanbod op zelfstandige en projectmatige wijze samenkomen, zet ARBOPLEIN2030 een fundamentele stap in de juiste richting.

Een bevrijdend concept dat alleen maar win-win situaties kan opleveren.

De zorgprofessionals zijn er al klaar voor. Nu alleen nog organisaties ervan overtuigen dat zij niet langer afhankelijk hoeven te zijn van arbodiensten. De Arbowet is tenslotte een kaderwet. Dat wordt nog weleens vergeten. Aansluiting bij een arbodienstverlener is niet verplicht.

Terug dus naar de autonomie in al haar facetten. Ook voor organisaties. Zelf blijven nadenken en zelf durven doen. 

 

Wilt u ook de stap zetten van curatie naar preventie? Stress Alert System® biedt u de mogelijkheid om gericht de dialoog te openen en verwijst uw medewerkers op het juiste moment door voor een passende (preventieve) interventie.

Wij kijken niet achterom, maar denken vooruit.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en informeer naar ons proefabonnement.

Aanmelden telefonisch spreekuur voor professionals

Bent u een HR-professional, Arbodienstverlener of coach? Dan kunt u zich hier aanmelden voor uw vragen over Stress-Alert-System en voor advies en overleg op het gebied van stresspreventie.

Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?Wanneer wilt u deelnemen aan het spreekuur?

Bedrijfsnaam*

Wat is de bedrijfsnaam?
Uw naam*

Wat is uw naam?
Emailadres*

Wat is uw Emailadres?
Uw telefoonnummer*

Wat is uw telefoonnummer?
Schrijf hier alvast uw vraag op

Ongeldige invoer