Deze week las ik het artikel: “Omgaan met stress? Niksen helpt niet, zegt dr. Erik Scherder”, te vinden via: timemanagement.nl/omgaan met stress. In dit artikel lees ik de door dr.…
2019 is voorbij. Het leek weer sneller te gaan dan het jaar daarvoor, maar dat is slechts beleving. Als er maar genoeg gebeurt, dan vliegt de tijd voorbij. Dit jaar…
Cijfers van het CBS over de PSA (psychosociale arbeidsbelasting) laten zien dat 30% van werkende mannen en vrouwen zich “leeg” voelt. 15% Van de mannen en vrouwen geeft in hetzelfde…
Stress is best een lastig woord. Waaraan herken je stress nu precies, waar komt het echt vandaan en – vooral - wat kun je doen om het te voorkomen? We…
“Ja, maar...” is een veelgehoorde uitspraak, ook bij u op de werkvloer. Het inzetten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) om te achterhalen waar die “ja, maar...” vandaan komt, zal u de…
Een beleid uitwerken om stress en burnout te voorkomen is niet iets wat u er zomaar even bij doet. Omvangrijke begrippen als vitaliteit en duurzame inzetbaarheid moeten worden vertaald naar…
Bravo staat voor bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. We moeten gezondere keuzes maken in ons leefpatroon. Maar is dit voldoende om stress te voorkomen? Wie nadenkt over het uitrollen…
Gaat u scheiden of de samenleving met uw partner beëindigen? Mediation is dan een verstandige keuze. Scheiden gaat gepaard met diepe emoties. Dit bemoeilijkt het toch al zware proces van…
Hoewel we allemaal weleens zorgen of problemen hebben, realiseren weinig mensen zich maar dat achter iedere zorg of probleem een angstgedachte schuil gaat: we maken ons zorgen om ons kind, (we…
Onacceptabel verzuimrisico gaat niet over fysiek leed en ongemak, maar over mentaal leed en ongemak. Uw medewerkers worden in hun werk afgeleid door zaken en zorgen die hen persoonlijk bezighouden.…
Ook bij een laag of gemiddeld verzuim bent u wat verzuim betreft, kwetsbaar als organisatie. Vooral als het verzuim zich plotseling op een bepaalde afdeling of binnen klein teamverband voordoet.…
Wellicht zijn stress en verzuim niet direct issues binnen uw organisatie. Toch nodigt de vernieuwde Arbowet u al geruime tijd uit om verder na te denken over preventie. In deze…
Een intervisie groep zal meer risico lopen zijn doel voorbij te schieten, naarmate de intervisie sessies meerdere keren achtereen op ad-hoc basis worden verzorgd. Afgezet tegen de aandachtspunten zoals beschreven…
De intervisie methode is een wijze van werkoverleg die bedoeld is om teams zelfsturend tot verbetering te laten komen. Maar hoe veilig voelen uw medewerkers zich nog, als zij zonder…
Lean en/of agile werken heeft te maken met andere manieren van denken en doen die zorgen voor meer efficiënte procedures (lean) en een zo flexibel mogelijk productieproces (agile). De wensen…
Deze blog bestaat uit de reeks "Werkstress, werdruk en stress. Wat wordt er precies bedoeld?" In de blogs die beginnen met deze titel leest u onder andere het volgende: Werkstress…
Als we spreken van een mentaal veilige werkomgeving, dan denkt u wellicht aan de bepalingen die u heeft opgenomen in de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Waarom de RI&E niet…
Het is een bekend gegeven dat verzuimmedewerkers vooral klagen over werkdruk of een slechte sfeer op de werkvloer. In tegenstelling tot werkstress heeft werkdruk wél een duidelijke betekenis: “teveel werk…
Stress is altijd persoonlijk. Maar ontslaat dit inzicht de werkgever van haar verplichting om óók verantwoordelijkheid te nemen, op het moment dat een werknemer met stressklachten naar huis gaat? Beslist…
Een medewerker die ziek naar huis gaat vanwege te hoog opgelopen spanningen, zal zich negen van de tien keer beklagen over een te hoge werkdruk of een onprettige werksfeer tussen…